Scam Di India-5 Sindiket Penipuan Di India Yang Anda Perlu Tahu

Untuk yang akan melancong ke India bahan bacaan hasil tulisan Travphy adalah antara yang mesti dibaca oleh anda untuk mengelakkan ditipu sindiket penipuan di India.Ditipu di negara asing jauh dari tanah air bukanlah pengalaman yang menyeronokkan tetapi jika anda pernah ditipu di luar negara anda boleh kongsikan pengalaman anda di ruang komen untuk menjadi panduan kepada pengembara-pengembara lain.

Boleh ikuti Travphy di media sosial di bawah untuk lebih banyak tips
https://www.instagram.com/travphy/
https://www.facebook.com/travphy

1Kedai Souvenir ‘Murah’

Kadang kadang, bila korang nak buat deal dengan tuk tuk, deal tu tak berakhir di situ sahaja. Berdasarkan experience kami, kalau korang hire tuk tuk for one day, dan korang dan driver tuk tuk tu dah agreed on the route for the day, tapi at the end of your activities, driver tuk tuk tu akan bawa korang ke kedai kedai souvenir yang terpilih, dan of course lah rate di kedai kedai ni berganda lebih mahal.

Contohnya di Jaipur, selepas kami sewa tuk tuk untuk mengunjungi main attractions, lewat petang tu, driver tuk tuk tu pandai pandai je bawa kami pergi ke kedai souvenir. Dia akan claim bahawa kedai tu, kedai yang termurh ada di kawasan tu. Sebabnya… Dorang ni akan dapat komisyen dari owner kedai tu walaupun pengunjung yang dibawa tu tak beli apa apa pun dari kedai tu. Tak cukup satu kedai, selagi korang tak ada beli apa apa, selagi tu la driver tuk tuk tu akan bawa korang ke merata tempat, sampailah korang dengan tegas dan garangnya bagitau kat driver tu, enough is enough! Yang korang tak nak dan tak berminat pun nak beli apa apa souvenir, yang korang cuma nak balik dan berehat di hotel.

Back