1. LATAR BELAKANG

Group Traveller
25th Jan 2016- 28th Jan 2016
4 hari 3 malam
Kota Kinabalu | Kundasang | Ranau
RM505 per pax

Sarah Affandi

2. ITINERARI

1.Actually sewa kereta boleh dapat rendah dari harga tu (rm300 for 4 days) sebab lepas sembang dgn org sabah diorang cakap boleh dapat dalam rm75 per day. Tapi sebab booking last minute so tu ja lah harga paling murah yang boleh dapat.
NO KERETA SEWA 0146719019

12628588_1026713494017950_3722494633965127073_o

2.Seafood kat sana harga lebih kurang macam dekat Langkawi saja. Tapi still dalam harga yang murah la. tapi seafood sana lagi sedap dari Langkawi.

12646861_1026701344019165_1453383454319737991_o

3.Sebab utama nak pergi Sabah sebab nak view hunting saja kot. So takdalah food hunting, takda sukan lasak(rafting etc) dan semua aktiviti yang kami lakukan hanya berkaitan bajet yang rendah atau yg tak perlukan duit.

12646677_1026696590686307_2892743181000651670_o

4.Memandangkan masa yang agak singkat, banyak tempat yang kena cancel. Contoh, dalam plan nak pergi tip of borneo, tapi jarak kk to kudat pun dah 3 jam lebih. Tak campur penat drive lagi. nak teroka tasik dekat ranau pun tak sempat. Byk jugaklah tempat yang cantik yang tak sempat tgk, so next time kena plan seminggu kalau nak discover separuh sabah saja!

12605361_1026691594020140_141586966289130601_o

5.Tempat tidur wajib kena try bila ke kundasang ialah Hounun Ridge Farm. Even jalan masuk dia agak gila, tapi view dia memang lawa gila and tempat tu tenang sangaatttttt. Rugi kalau tak stay situ. Awalnya plan nak camping dkt situ tapi cuaca ptg tu hujan lebat and angin kabus kuat sangat, so kami decide tidur dlm bilik ja mlm tu. Harga bilik dgn camping pun lebih kurang. Boleh lawat fb Hounun Ridge Farm kalau nak tahu pasal harga. Jarak Hounun Ridge Farmstay dari Pekan Kundasang dalam 40 minit.

12658059_1026695030686463_8319702027767765926_o

6.Tempat wajib ke kundasang nak acah2 macam kat new zealand mestilah di Desa Dairy Farm. Make sure kalau nak pemandangan yang cantik, nampak Gunung Kinabalu clear & tak berkabus, pergi sebelum pukul 10 am. And kenalah berani meredah kawasan kalau nak ambil gambar lawa. ahaha

12622234_1026695300686436_8609281717353571130_o

8.Lepas balik dari Desa Dairy Farm, boleh singgah ke Crystal Hill. Kena berani redah semak, sebab situ korang boleh nampak view Pekan Kundasang yang sangat cantik. Nak ke Crystal Hill, dekat roundabout Pekan Kundasang ada signboard ke Crystal Hill. So make sure mata kena tajam nak cari signboard tu.

12615551_1026693204019979_8474899101582961952_o

9.Tempat penginapan:

1st night : Hounun Ridge Farmstay 
2nd night : Promenade Service Apartment 
3rd night : +60 88-312 626

12525135_1026699687352664_3762437948282382615_o

10.Jumlah bajet di atas adalah jumlah yang dibahagi 3 orang. bajet per person yang saya letak boleh jadi lagi jimat kalau korang pergi lebih dari 3 orang. lagi cantik kalau pergi 4 orang, boleh jimat nak bayar kereta sewa, penginapan & etc. harga flight, penginapan semua kami dah settlekan sebelum ke sabah. booking online lagi murah dari walk in, saya dah try tanya, mmg harga walk in lagi mahal. harga hotel boleh cari di trivago.com

3. PERBELANJAAN

  1. Ticket flight AirAsia KLIA KKIA (Return) RM 160
  2. Sewa Kereta (Viva Auto) RM 100
  3. Minyak RM 20
  4. Entrance Kinabalu Park RM 3
  5. Entrance Desa Cattle Farm RM 5
  6. Ticket Poring RM 6 (inc entrance + canopy walk )
  7. Ticket to Island Hoping (Sapi & Mamutik) RM 28
  8. Entrance to TAR Park RM 3
  9. Makan RM 80
  10. Souvenir rm 20
  11. Hotel (4 days 3 nights) RM 80

Total Budget : RM 505