Nota Editor:Tidak dinafikan seakan menjadi trend untuk mengembara secara solo akhir-akhir ini, dan kaum wanita juga tidak terkecuali. Kami di ohkembara.com tidak mahu terlepas peluang untuk berkongsi panduan untuk mengembara secara solo bagi wanita yang ditulis oleh Hafizatul Nhz yang baru pulang dari mengembara secara solo mengelilingi negara-negara balkan.

Those who are travelling solo/in group right now, wherever you are stay safe and enjoy your trip!

1.Cuba Cari Partner

Sebolehnya cuba juga cari partner utk berdua. Tapi incase tiada juga, pastikan jaga akhlak, terutamanya pakaian. Jangan pakai pakaian sehingga menarik perhatian org sekeliling (dengan kata lain terlalu seksi). Bagi yang berhijab, jangan risau sebab inshaAllah orang akan lebih hormat dan takut nak ganggu kita. Ini berdasarkan pengalaman saya (tapi ini tak bermakna saya mendorong anda semua utk travel seorang)

#oktips – jika anda tinggal di hostel, anda mungkin boleh tag along dengan rakan sebilik anda. Cuma perlu sedikit ramah untuk memulakan perbualan.

2.Jaga Solat

Bumi Allah itu luas dan sgat cantik. Bila tgok gmbr dkt google, selalu ingt org edit..tapi rupa2nya tmpat tu wujud dan ternyata sgat indah..masa ni slalu terpikir akan nikmat dan kebesaran Allah.
Bumi Allah itu luas dan sgat cantik. Bila tgok gmbr dkt google, selalu ingat org edit. Tapi rupa-rupanya tmpat tu wujud dan ternyata sangat indah. Masa ni slalu terpikir akan nikmat dan kebesaran Allah.

Sebolehnya jaga waktu solat dan pastikan sentiasa dalam keadaan niat yang baik semasa travel. Bila kita berniat baik, Allah pasti akan lindungi.

#oktips – Bagi yang beragama Islam, masa ni lah korang nak praktikkan solat jama’.

3.Dapatkan Restu Ibubapa

Sebolehnya dapat restu mak & ayah dulu, itu penting! Kalau mereka tak redha, macam-macam boleh jadi. Yang penting sentiasa minta orang disekeliling doakan keselamatan kita sepanjag perjalanan. Saya selalu amalkan “Bismillah 5x” sepanjag perjalanan. Alhamdulillah, semua selamat dan Allah banyak hantar orang baik-baik utk tolong. Setiap perhentian, ada sahaja orang nak tolong permudahkan perjalanan (mungkin kesian juga sebab seorang). Tapi jujur, Allah itu sebaik-baik pelindung, jumpa org mabuk pun tak kena ganggu masa ni. Nanti saya kongsikan pengalaman dalam buku travelog saya, Ambil masa juga nk menulis.

#oktips – Sentiasa update lokasi terkini anda dengan ahli keluarga.Beritahu di mana anda menginap dan berikan nombor telefon tempat penginapan anda kepada keluarga anda. In case anda tidak dapat dihubungi melalui telefon bimbit, ahli keluarga anda boleh menhubungi anda melalui tempat penginapan anda.

4.Kurangkan Berkongsi Gambar Semasa Mengembara

Kurangkan upload gambar semasa travel. Lepas travel nak upload banyak-banyak pun boleh. Bukan apa, takut bila hati kita ada sikit perasaan ujub dan riak, Allah uji dengan sesuatu sebagai peringatan. Tak salah nk enjoy masa travel, tapi seboleh-bolehnya jangan terlalu happy sqmpai terlupa eprkara wajib.

#oktips – Jika anda tidak mengenali semua rakan fb anda, elakkan berkongsi gambar di fb semasa anda travel. Lokasi anda hampir sahaja diketahui oleh mereka, jika mereka berniat tidak baik itu sudah pasti memudahkan lagi kerja mereka.

5.Stay Positive And Keep Smiling

Prague is home to a number of famous cultural attractions, many of which survived the violence and destruction of 20th-century Europe. Main attractions include the Prague Castle, the Charles Bridge, Old Town Square with the Prague astronomical clock, the Jewish Quarter, Petřín hill and Vyšehrad.
Prague is home to a number of famous cultural attractions, many of which survived the violence and destruction of 20th-century Europe. Main attractions include the Prague Castle, the Charles Bridge, Old Town Square with the Prague astronomical clock, the Jewish Quarter, Petřín hill and Vyšehrad.

Rajin senyum dan fikir positif. Kalau takut memang tak kemana la kita. Masa ni yakin Allah sebaik-baik pelindung kita. Itu salah satu konsep tawakal yang saya perolehi semasa travel. Bila kita letak 100% tawakal kepada Allah, InshaAllah DIA akan jaga kita sebaiknya. Bila senyum, orang pun berani nak tegur dan beri bantuan, kena kutuk dlm bahasa mereka pun masih senyum ok!

6.Lawati Masjid

Kalau boleh, singgah la melawat rumah-rumah Allah( masjid) yang terdapat di sekitar lokasi percutian. Masa ni bolehlah kita nak berkenalan dan dengar cerita sebenar daripada penduduk disekitar kawasan tersebut. Jangan lupa buat solat sunat tahiyatul masjid.

7. Doa

DOA itu pun penting sebab jujur doa orang travel sangat mustajab, doalah sebanyak mungkin. Doa anda pasti makbul, cuma cepat atau lambat. Tapi masa travel bila doa sesuatu, mesti dapat on the spot. Doa yg baik-baik sahaja, jangan doa nak duit dri langit pula!

8.Apa Yang Perlu Dibuat Sebaik Sampai Ke Destinasi

Setelah sampai di lokasi, rehat dan singgah coffee shop untuk dapatkan free wifi (bagi yg xnak beli line phone). Ada kawan nasihat, cuba menyamar macam dah lama stay tempat tu, jadi hilang sikit rasa gemuruh. Lepas tu cari Information Centre untuk dapatkan peta dan sedikit maklumat mengenai tempat tersebut.

#oktips – Information centre adalah antara tempat pertama yang anda harus tuju sebaik sampai ke suatu tempat (selepas ke tandas). Di IC anda boleh dapatkan peta, jadual pengangkutan awam dan keadaan sekitar yang anda harus ambil kira (cuaca, tunjuk perasaan, bencana alam etc)

9.Bahasa

Tirana’s centre is Skanderbeg Square, named after the national hero who briefly ensured Albania was independent of the Ottoman Empire in the fifteenth century. There is a large bronze statue of Skanderbeg on horseback (imagine Alexander The Great meets Thor) in the middle of the square, and the Et’hem Bey Mosque, one of the nation’s most treasured buildings that dates back to the late eighteenth century, sits in the southeast corner. Also situated here are the nation’s major museums, including The National Historic Museum adorned with a huge socialist mural of victorious partisans. # Dari sini, sy menaiki bas ke Greece hnya dengan harga 12€ smile emoticon...perjlnan mengmbil msa selama 12jam..Pengalman yg paling lucu adalah msing2 trpksa mengunakan bhsa isyarat sbb xde yg boleh speaking english..wlaupun keseorangan, Alhamdulillah Allah sebaik2 pelindung..sy x pernah diganggu atau diseluk oleh pickpocket..sebaliknya spnjg perjalanan ada saje org yg dtg bantu dan memudhkan perjlnan..bnyk sgt peristiwa yg brlaku spnjg prjalan.....
Tirana’s centre is Skanderbeg Square, named after the national hero who briefly ensured Albania was independent of the Ottoman Empire in the fifteenth century. There is a large bronze statue of Skanderbeg on horseback (imagine Alexander The Great meets Thor) in the middle of the square, and the Et’hem Bey Mosque, one of the nation’s most treasured buildings that dates back to the late eighteenth century, sits in the southeast corner. Also situated here are the nation’s major museums, including The National Historic Museum adorned with a huge socialist mural of victorious partisans. Dari sini, sy menaiki bas ke Greece hnya dengan harga 12€. Perjalanan mengmbil msa selama 12jam. Pengalman yg paling lucu adalah masing-masing terpaksa mengunakan bahasa isyarat sebab tiada yang boleh speaking english. Walaupun keseorangan, Alhamdulillah Allah sebaik-baik pelindung. Saya tak pernah diganggu atau diseluk oleh pickpocket. Sebaliknya sepanjang perjalanan ada sahaja orang yang datang bantu dan memudahkan perjalanan. Banyak sangat peristiwa yang berlaku sepanjang perjalanan.

Jika tidak mahir berbahasa inggeris, jangan risau. Gunakan apa yg ada seperti maps, bahasa isyarat dan etc. Masa di Tirana pun saya menggunakan bahasa isyarat untuk mdembeli tiket bas ke Greece.Tapi jangan cakap Greece, mereka lebih kenal Athena! haha…so far, mereka masih boleh faham.

#oktips – Gunakan aplikasi pintar yang boleh convert bahasa inggeris ke bahasa tempatan di mana anda berada.