Penginapan Bajet Dengan Berkhemah di New Zealand

#followmetonewzealand || Last night was awesome. Best night ever.

A post shared by THE FADAELO PROJECT (@tongsudey) on

Fakta Perjalanan

  • South New Zealand
  • Early autumn season
  • 8 days
  • 6 person
  • 2 tents
  • 1900km distance covered
  • Christchurch – Tekapo/Pukaki – Mt Cook Aoraki – Wanaka – Cardrona – Arrowtown – Queenstown – Glenorchy – Milford Sound – Te Anau – Gore – Nugget Point – Dunedin – Moeraki Boulders – Oamaru – Templeton – Christchurch
  • Ground cost all in per person = RM 1,100
    * transport,fuel,accommodation fee, makan 3 kali sehari, Milford Sound Cruise ticket

Sesiapa yang ada plan nak camping di New Zealand with minimal budget mai rapatkan ‘halaqah’ saya share few tips and preparation for camping 🙂

#followmetonewzealand || The Land of Long White Cloud @ Aotearoa

A post shared by THE FADAELO PROJECT (@tongsudey) on

JOURNEY PREPARATION

website (a)
http://www.aatravel.co.nz/main/time-distance-calculator.php
website (b)
http://www.gorentals.co.nz/
website (c)
http://www.numbeo.com/gas-prices/country_result.jsp…
website (d)
https://www.rankers.co.nz/respect
Offline smartphone app : Campermate

1.Rancang Laluan

Create your route journey. Buat checkpoint nak pergi mana dari mana ke mana. Clockwise route or anti clock wise route.

2.Kira Jarak Perjalanan

Dah buat route journey, guna website (a) untuk kira travel distance and driving hour for reference. Advisable sehari drive within range 150km-250km.Why? Because New Zealand is too beautiful you will pull over your vehicle many time to enjoy the scenery.

3.Pilih Kenderaan

Choose your vehicle. Saya guna Estima book di website (b). Dapat 10% off Go Orange Milford Sound Cruise.

4.Kira Bahan Api Yang Diperlukan

Dah pilih kereta, check fuel efficiency kereta and guna website (c) untuk kira fuel usage for the whole trip. Tadi dah tau total distance journey kan,so key in la segala mak nenek info dalam tu so boleh lah kita predict budget petrol/diesel waktu trip nanti.

Senang kan? Ok next,

#followmetonewzealand || Mengah bang oiiii

A post shared by THE FADAELO PROJECT (@tongsudey) on

ACCOMMODATION

1.Jenis-jenis Campsite

For campers, website (d) and app Campermate ni ibarat best friend forever and ever mmuah mmuah. Buka website/app ni untuk pilih campsite and please baca review so you know what to expect.
Campsite di NZ ada 3 jenis ;
– Complete facility ada hot shower,power source,flush toilet, communal area etc. Range fee per night NZD10-NZD20/person
– DOC Campsite basic facility ada toilet and shelter for cooking sahaja. Fee around NZD5-NZD10 per night for 1 person.
– Free campsite. Cuma ada toilet sahaja.

2.Cara Pembayaran

Cara bayar fee DOC campsite ni simple. Receptionist tak ada eh jangan nak merapu ni bukan hotel.They call it Honesty Box. Masuk entrance campsite cari kotak acaca peti surat warna hijau.
Atas kertas tag tulis date, total night to stay, total pax,and plat number kereta,Masukkan duit and kertas tag info dalam envelope then masukkan dalam mail box. Dah settle bayar baru boleh pi pacak khemah.

3.Campsite Pilihan Saya

  • Bagi saya, campsite paling cantik di Moke Lake Campsite Queenstown. 10NZD per person. Cuma ada long drop toilet and shelter for cooking.
  • Campsite paling berbaloi baloi di Albion Cricket Campground Luggate di Wanaka. 5NZD per night tapi complete facility.

https://www.instagram.com/p/BEFdiU0RrQc/?taken-by=tongsudey

HOW TO SURVIVE FREEZING COLD AT NIGHT?

1. Layering baju penting

  • First layer : thermal attire macam long jon or merino to keep you dry and regulate your body temperature.Make sure baju tu fit ngam ngam soi dengan body korang.
  • Second layer : fleece jacket/wool jacket/hoodie. 2nd layer ni function dia untuk trap heat dalam body kita.
  • Third layer : Windproof/waterproof jacket or jacket kepuk kepuk yang bila orang pakai nampak gemuk tu. Third layer function dia untuk protect kita from wind,cold and snow.

2.Airbed

  • 2. Saya beli airbed queen size harga 28NZD di Warehouse. Electric pump 12v harga NZD30. Sebab apa 12v? Sebab campsite tak ada power source so cucuk jela pump tu kat charger port kereta. Airbed ni memang penyelamat kami di waktu malam.

3.Sleeping Bag

  • Sleeping bag make sure temperature bawah 10 degree. Boleh beli di Sport Directs or beli online Decathlon Singapore. Saya punya Quechua 10 degree harga dalam RM100.

#followmetonewzealand || Issue freedom camping di New Zealand ni ibarat macam issue backpack/bag tarik di Malaysia Tak pernah settle Actually kat South New Zealand aku tengok ramai orang buat illegal overnight camping especially campers yang non self contained banyak violate camping rules For instance di Lake Pukaki ada 1 spot for self contained vehicles only tapi aku tengok ramai orang pacak khemah kat situ. Aku ada jugak niat nak pacak kat situ sebab stargazing di Lake Pukaki memang tip top tapi memikirkan toilet agak jauh dari situ so aku cancel Same goes with Roys Peak,tempat ni private property tapi kat puncak ramai je orang overnight camping So in my personal opinion freedom camping in New Zealand is inevitable Ramai orang opt for freedom camping because the view is worth the risk and its free You want to do freedom camping,then go ahead My advise is simple, pandai buat taik kat tempat orang,pandai pandai la kutip balik taik tu Respect the law Jaga kebersihan Jaga nama kita as Malaysian traveller Senang kan?

A post shared by THE FADAELO PROJECT (@tongsudey) on

LAIN LAIN YANG PENTING

1.Peralatan Camping

Kalau bawa camping equipment dari Malaysia, masuk NZ or OZ make sure declare and cuci equipment tersebut especially khemah. Make sure tak ada tanah,kotoran degil etc. Waktu biosecurity check, officer akan check kaw kaw punya.

2.Makanan

Makanan pun kena declare. For hassle free, buat list makanan and tunjuk kat officer tu. Saya bawa stok dari Malaysia macam sardin, maggi, Brahim punya pes and paling penting tomyam paste beli kat Padang Besar. Makan tomyam waktu dinner confirm boleh tidur lena sbb body panas.

3.Waktu Operasi

Track Roy’s Peak tutup 1 Oct – 10 Nov every year for lambing season. 8km uphill and 8km downhill. Start pagi because its a full day tramping.

4.Perbelanjaan Makanan

Budget makan saya allocate 50NZD per person untuk 8 hari. Jujur saya cakap, makan kat sana mewah. Tiap hari menu ayam. 2 hari makan lauk salmon. Siap abis trip ada balance lagi duit so beli la BurgerFuel di Riccarton. Beras,pasta,sayur,buah semua murah murah di New Zealand.

Ok settle. Ada juga few tips saya share di instagram boleh search hashtag‪#‎followmetonewzealand‬ or my instagram account : tongsudey

Enjoy the pictures!