Panduan Ke Tembok Besar China-Mutianyu Great Wall of China

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-entrance

1. Bagaimana ke Tembok Besar China-Ada banyak cara nak sampai ke sini. Ambil private driver RMB500-600. Amibil tour from hostel/hotel RMB250 dan ke atas. Atau ambil public bus (Beijing-Huairou-Beijing by bus, Huairou-Mutianyu-Huairou by taxi). Looking back should have taken private driver to maximize masa kat sini since tour kami ambil bagi 3 jam je to roam the wall. Agak rushing sikit dan cuak kena tinggal.

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-track-4

2. Tembok Besar China Paling Popular-Badaling & Mutianyu adalah 2 seksyen yang paling popular. Ikut nasib juga kalau ramai orang atau tidak. Kami pergi hari Jumaat jadi crowd tak seramai hujung minggu. Been to both tapi Mutianyu best skit.

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-tower

3. Bagaimana untuk menjelajahi Tembok Besar ChinaHike/walk up tak begitu susah tapi yang tak fit tu akan semput jugak lah. Tapi sesiapa yang kaki amibil gambar tak begitu penat sebab every few steps nak berhenti ambil gambar. Bahagian paling susah adalah kalau naik dari menara 6 ke 14 dan menara 19 ke 23.

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-cable-car

4. Cable Car di Tembok Besar China-Ada 2 jenis cable car di sini. Pertama yang open air boleh duduk 2 orang dan akan jumpa dulu (sebelah kanan). Cable car ini akan naik sampai menara ke 6. Kalau nak turun balik dari sini sama ada anda gunakan cable car yang sama atau guna tobaggan/slide turun. Cable car yang kedua naik lebih tinggi. Cable car  ini akan terus ke menara 14 dan boleh memuatkan 4-5 orang macam di Genting Highlands. Kebanyakan orang akan naik yang ini.

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-track-6

5. Hiking/treking di Tembok Besar China-Ada 3 cara nak sampai ke wall section. Cable car 1 ke menara ke-6, cable car 2 ke menara ke-14 atau hike up all the way ke menara ke-8/10 (lebih kurang 45min).

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-slide

6. Route pilihan sayaSince masa agak terhad, decided to use this route (cable car to RMB80 tower 14hike to tower 19/20 – hike back down to tower 6 – amibil slide RMB80 turun bawah balik). Tapi yang hiker kental akan hike sampai menara ke-23 lepas tu turun balik dari menara ke-14 guna cable car.

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-scenery

7. Kalau ada pilihan pergi masa winter sebab view terbaik.

ohkembara.com_mutianyu-great-wall-of-china-track-5

Other travel & food pics can be found here https://www.instagram.com/lohjintiam/